2014. április 25., péntek

Berlin, 3. nap

Reichstag:

A Brandenburgi kaputól északra áll; Sir Norman Forster építette át nemrég, hogy a Bundestag (a Német Parlament Alsóháza) itt ülésezhessen. Az eredeti kupola helyett (ami a II. Világháborúban megsemmisült) az üléstermet egy ellipszis alaprajzú üvegkupola fedi. Az új épületben az első parlamenti ülésnap 1999 áprilisában volt. Eredetileg is parlamentnek épült, a Német Birodalom parlamentjének, 1884-94; Paul Wallot tervezte neoreneszánsz stílusban. A korinthoszi oszlopokkal díszített nyugati bejárat fölé 1916-ban helyezték a "Dem Deutschen Volke" ('A német népnek')-feliratot.Itt, az erkélyről kiáltotta ki Philipp Scheidemann a Weimari Köztársaságot 1918-ban. 1933 februárjában az épület leégett (innen származik a mondás, hogy "Ég, mint a Reichstag.") - ez sokak és a nácik szerint a kommunisták műve volt, mások szerint pedig a náciké, hogy lejárassák a kommunistákat. A tűz után helyre sem állították, a háború alatt légvédelmi ütegeknek adott helyet - ezért és szimbolikus jelentősége miatt is a szövetségesek előszeretettel bombázták.A felújításról 1956-ban döntöttek, ami 1961-64. Paul Baumgarten tervei alapján részben meg is történt; ezután kiállításoknak, társadalmi eseményeknek adott otthont. Itt tartották az újraegyesítési ünnepséget is 1990-ben; és a törvényhozásnak az épületbe költözése szintén szimbolikussá vált, ami a Forster-féle felújítással (aminek során az épületet szinte teljesen, az utolsó tégláig kicserélték) válhatott valóra. "Forrás"


A Magyar NagykövetségEsti séta: sörkertSiegessaule:
A 67 méter magas nemzeti emlékmű egykor a Reichstag előtti teret díszítette, de később Hitler a Tiergartenben lévő Großer Stern nevű helyen, a sugárutak kereszteződésében állítatta fel.

A Győzelmi oszlop 1864-1873 között épült, és a dánok felett aratott győzelmet volt hivatott hirdetni. Később, az osztrákok és a franciák felett aratott győzelem után került a tetejére az aranyozott szobor, Victoriának, a győzelem istennőjének az alajka. Ma az 59 méter magas obeliszk csúcsán áll a Victoria 8,3 méter magas szobra. "Forrás."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése