2013. május 2., csütörtök

Május 1-je

Május 1 - A munka ünnepe a szerelem és a termékenység ünnepe.

Munka ünnepeként 1890 óta szerepel május 1-jének napja mintegy megemlékezvén arra az 1886-os eseményre, mely során a chicagói munkások és az Amerikai Munkásszövetség a nyolcórás munkanap bevezetését követelte, de a megmozdulást a rendőrség agresszíven letörte, és folyományként munkásvezetőket végeztek ki. Az Amerikai Munkásszövetség javaslata alapján, 1890-től világszerte több ország munkáspártjai, szakszervezetei tüntető felvonulásokat szerveztek, így tulajdonképpen a munkások szolidaritási napjává vált.

De szintén május 1-je a szerelem ünnepe is, hiszen a magyar népi hagyományok szerint is ilyenkor májusfát állítottak a legények annak a lánynak, akinek a szívét szerették volna elnyerni. A májusfa-állítással adta tudtára a legény, hogy mely lánynak udvarol vagy szeretne udvarolni.

Fotó: Anya

Franciaországban 1561 óta május 1-jén tartják a gyöngyvirág ünnepét (fête du muguet), mivel IX. Károly ekkor tette hivatalos aktussá azt a néphagyományt, amely szerint az ezen a napon ajándékba adott gyöngyvirágszál szerencsét hoz. Valamint a szerelem jelképe is. 

Tegnap reggel a kertből szedtük le a gyöngyvirágokat, ezzel is szerencsét hozva a házra. Délelőtt nagyon beborult az ég és esett az eső, de délutánra kiderült minden és ragyogó napsütésben tudtunk sétálni a Rhone folyó partján. Vacsorára egy különleges "süteményt" készítettünk. Szelídgesztenye lisztből, banánból, szalonnából és földimogyoróból. A sós és édes ízkavalkád salátával nagyon finom volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése