2013. április 11., csütörtök

Utazás Németországba

Nagyon nehezen ment a felkelés, 2 órát sikerült aludni. 6 órakor indultunk el egy nagy emeletes busszal Németországba, Monschauba. Hosszú útnak néztünk elébe, de végül is hamar eltelt. Este 18:15-re meg is érkeztünk az iskola elé, ahol a családok már izgatottan vártak minket. Sylviával fogok iskolába járni és délutánonként pedig Lindával. Vacsorára nagyon finom sertés húst ettünk tejfölös paprikás szószban. 

Kipihenten a hosszú utazás után 8-kor a német iskolában kezdtünk. Sylvia-nak nem volt első két órája, ezért bemutatta nekünk az iskolát és beszélgettünk. Történelem órán vettünk rész. Az első világháborút vették és például úgy kezdték hogy 6 embernek érvelnie kellett más-más ország mellett, majd az osztálytársaknak közre kellett működniük. A francia és a magyar házirendhez képest ők egész órán ehettek, ihattak, wc-re mehettek. A diákok  egymást feleltetik és a tanár nem avatkozik bele, csak jegyzetel. 11:30-kor útnak indultunk az erdőn keresztül a polgármesteri hivatalba,


 ahol Monsieur Hermann köszöntött minket.


 A programot követve a városon áthaladva a homokszobor kiállítást néztük meg, ami döbbenetes volt.

Napoléon

Monschau

Anne Frank

Hangjegyek

Eiffel torony

 Linda, az én cserediákommal körbejártuk Monschaut, bemutatta a várost. Próbáltuk megértetni magunkat. Ilyenkor derül fény arra, hogy mennyit számít a nyelv, hogy milyen fontos és nagyon rossz érzés ha nem érted a másikat.  Bemutatta az anyukáját, majd hazahozott Anneliesek-hez. Vacsorára: előételnek avocado egy fél szelet sonkával, majd saláta, majd tócsni rántott halrudacskákkal és desszertnek házi csokipuding.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése