2013. április 28., vasárnap

"Ferme en ferme"

A rossz, esős idő ellenére ebéd után nekiindultunk a kis körutunknak. Felszerelkezve esőkabátokkal és esernyőkkel a "ferme en ferme" napján, ami annyit jelent, hogy a kis farmok kinyitják kapuikat, bemutatják mit is termesztenek és hogyan, majd természetesen a végén kóstolásra is van lehetőség. Első megállónk nem messze St. Montan fele fél úton a disznótenyésztőnél volt. Egy kis családi vállalkozás, de nagyon jól kitalálták. Búzát termesztenek, 3 fajtát is, majd egy, Ausztriában gyártott, nagyon szép őrlő segítségével megőrlik. 40 kg/ órás sebességgel és különböző liszteket készítenek. Majd a búzának a visszamaradt részét olajjal és egyéb növényekkel összekeverik és a disznóknak adják. A disznókból nagyon finom kolbász készül, szinte zsír nélkül, amit meg is kóstolhattunk. A szakadó eső és a 6 fok ellenére sokan gyűltünk össze. Folytatva utunkat a következő állomás a csigatenyészet volt, ahol is Melanie, a tenyésztő mutatta be, hogyan is működik. A "tojásokat" egy tenyésztőtől veszi, ő csak felneveli és elkészíti őket. Épp az 5 napos kicsi csigákat láttuk, de az eső miatt el voltak bújva. Nagyon nagy munkával jár a csigatenyésztés. A kis területek amik el vannak kerítve körbe van futtatva egy elektromos speciális csíkkal, arra az esetre, ha a csigák szökni készülnének.

A kertből gyűjtött csigák


 2 hetente teljesen körbe kell takarítani.  Középen egy " locsolórendszer" szerű cső fut végig, amit minden nap, ha nem esik az eső vagy ha nagy szárazság van ki kell nyitni. Ezt 2 naponta kell takarítani a mészkő miatt. Etetés este van, mert a csigák este ébrednek föl. Ezután is lehetett kóstolni és vettünk 48 csigát vacsorára. Utunkat folytatva a következő állomás a méhészet volt, ahol is elmagyarázták, hogyan is csinálják. 6 féle mézet kóstolhattunk meg:  levendula, szelídgesztenye,vegyes virág, magashegyi, alacsony hegyi mézet. A levendulás méznek nagyon különleges íze volt. Este megcsináltuk a csigákat, bár már nem volt sok munka vele, hisz csak be kellett rakni a sütőbe 10 percre.



 A nagy munkát már Mélanie végrehajtotta. Csiga elkészítése . Mellé bretagne-i palacsintákat készítettünk és természetesen a csigák mellé nem maradhat el a fehér bor. Nem gondoltam volna, hogy ilyen ízletes  lehet a csiga.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése